Talent en ik

Ontdek je talent
We gaan vaak voorbij aan ons eigen talent. Talenten die wij bezitten zijn voor ons vanzelfsprekend. Dat zegt Marloes Halmans, loopbaancoach tijdens het Broekriem event ‘Ontdek je Talent’. Marloes benadrukt dat je sterke punten niet per se de dingen zijn waar je goed in bent. Want als je iets goed kunt, maar het kost je energie, dan is het geen talent. Wanneer spreek je dan wel van talent? “Elk zich herhalend patroon van denken, voelen of zich gedragen dat op een productieve manier kan worden ingezet.” (Marcus Buckingham en Curt Coffman). Tijdens deze netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden hoopte ik meer te weten te komen over mijn talenten. Talenten, die mij hopelijk weer een stapje dichterbij die baan brengen.

Talent en ik
Wat kan zo’n ochtend mij nou brengen? Meer dan ik van tevoren had verwacht. Kun jij je talenten zo benoemen? Ik niet, ik vond het stiekem een moeilijke opgave. Na een oefening met mijn ‘buurman’ en een spontane presentatie bleek dat ik enthousiast en energiek ben, doorzettingsvermogen heb, betrokkenheid toon, bewustwording wil creëren, creatief ben, krachtig overkom, mensen met elkaar wil verbinden en graag concepten en ideeën bedenk. Het klopt, dat ben ik, dat vind ik belangrijk en daar krijg ik energie van. Zelf had ik het zo niet kunnen verzinnen of durven benoemen. Deze wetenschap geeft mij extra vertrouwen.

Weg met die twijfel
Zie je wel, ook ik heb talenten. Als werkzoekende, twijfel ik af en toe aan mezelf. Wat een logisch gevolg is van het ‘in between jobs’ zijn. Maar ik ben en blijf een communicatieadviseur mét of zonder werk. ‘Als jij je baan verliest ben je niet je vakmanschap en expertise kwijt’, aldus Marloes. De boodschap is duidelijk, blijf geloven in jezelf en blijf positief. Ook de ontmoeting met andere werkzoekenden geeft mij altijd weer energie. Ondanks dat ik toch echt zelf die baan binnen moet harken, weet ik dat ik er niet alleen voor sta.

Benut je talent
Een jaar geleden, was ik niet zomaar onvoorbereid voor de groep gaan staan om over mijn talenten te vertellen. Ook zou ik niet zomaar een blog gestart zijn en durfde me niet zomaar te profileren, laat staan naar netwerkbijeenkomsten te gaan. Nu hoort het bij mij, ik voel me er goed bij en ik krijg er energie van. Het afgelopen jaar ben ik op dit vlak enorm gegroeid. Misschien zijn dit wel mijn nieuw ontdekte en ontwikkelde talenten? Wie weet wat het komende jaar allemaal weer brengt.

Luxe positie
Wat mij nog het meest inspireerde was een uitspraak van Marloes; ‘Als werkzoekende zitten we in een luxe positie.’ Het biedt kansen om een passende baan te vinden waarin we onze talenten kunnen benutten. Alleen dan moet je natuurlijk wel weten wat je talenten zijn. Deze workshop heeft mij een stukje verder op weg geholpen. Met een aantal nieuwe inzichten op zak ging ik weer naar huis.

Standaard

Een gedachte over “Talent en ik

  1. Peter zegt:

    En ik ontdek nog een talent. Ik vind dat je geweldig goed schrijft. Lekker vlot, beeldend, persoonlijke, afwisselend, onbevangen! Je neemt me echt mee! Top!
    Groeten,
    Peter

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s